
K znovu vyhľadávaným „obilninám” patrí pohánka. Vyhľadávanou sa stáva pre svoje cenné účinky na zdravie. Pohánka patrí do rodiny stavikrvovité (Polygonaceae), ale v každodennom živote sa stále klasifikuje ako obilnina, pretože jej múčne semená sa konzumujú ako pšenica.
BIO, VEGAN, BEZLEPKOVÝ, BEZ ALLERGENOV
Balenie: 500 g
Výživová hodnota (100g):
- Energia: 1402 KJ / 335 kcal
- Bielkoviny: 12,6 g
- Sacharidy: 71 g
- Tuky: 2,8 g
Minerály: vápnik, železo, draslík, fosfor, horčík
Vitamíny: B1, B2, B3, B6, E
Použitie: Najčastejšie sa používa na prípravu kaše, ale dá sa použiť aj ako príloha a do polievky. Z jeho múky sa dajú pripraviť aj cestoviny, palacinky a chlieb (zmiešaný s inými múkami).
Príprava: Niekoľko hodín pred prípravou sa odporúča pohánku namočiť Zrná napučia (štvornásobne) a čas varenia sa skráti na 20 - 30 minút. na niektorých miestach je pohánka pred varením pražená, čo dodáva jedlu príjemnú orieškovú chuť a arómu.